maandag 23 juni 2014

Workshop ‘Food As Fingerlicking Medicine’ door Kyra de Vreeze


Leren over je lichaam en het functioneren daarvan vind ik erg belangrijk.  Zonder al te veel research te hoeven doen kom je erachter dat voeding één van de grootste invloeden is op je algemene gesteldheid. Vaak is het zo dat mensen wél weten dat ze ongezond bezig zijn, maar niet weten hoe het dan wél moet of dat de stap naar gezond eten te groot lijkt.

Kyra de Vreeze is afgestudeerd in natuurgeneeskunde en –voeding en een activist voor gezond en gelukkig zijn. Ze is één van mijn grootse inspiraties op voedingsgebied omdat ze gezond en plantaardig eten makkelijk maakt met haar lekkere en vernieuwende recepten die ze deelt op haar blog en in haar boeken.

Gisteren (zondag 22 juni) had ik de eer om een workshop van haar bij te wonen in de nieuwste vestiging van saladebar SLA op de Zuid-As in Amsterdam. Het grote thema: weerstand.

Weerstand moet worden opgebouwd, aldus Kyra, en ook in de zomer, als je geen griepjes etc. hebt, moet je dus al denken aan manieren om je immuunsysteem zo sterk mogelijk te maken en te houden. Als je extra veel sapjes drinkt en Vitamine C tabletten gaat slikken als je ziek bent (schuldig!) ben je dus eigenlijk al te laat!

Één van de dingen die mij het meest bij is gebleven van alle tips en verhalen van Kyra is het stuk over fytinezuur. Fytinezuur is o.a. aanwezig in granen en noten en blokkeert de absorptie van belangrijke mineralen in het lichaam. Je kunt dus nog zo mineraalrijk eten, maar als je veel fytinezuur binnenkrijgt worden die goede mineralen niet goed opgenomen. Gevolg is een mineralentekort en daardoor allerlei kwaaltjes. Er is gelukkig een oplossing. Het weken, kiemen of fermenteren van granen en noten betekent het einde van fytinezuur. Ik vond dit zo’n handige tip omdat het het rendement van voeding zoveel hoger maakt!

De workshop was echt geweldig (Kyra, Anne Marije en de meiden van SLA als jullie dit lezen: héél erg bedankt!) en als afsluiter kregen we van Kyra een aantal lekkere receptjes mee! Één daarvan is ook te vinden op haar blog: de green ketchup burger. De burgertjes werden geserveerd op champignons, met de ketchup, cashewroom en kiemen. Ze zijn zó ontzettend lekker dat zelfs de grootste vleeseter het vlees niet mist. Klik hier voor het recept en geniet ervan! 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten