zaterdag 28 juni 2014

Libanese speltflatbreads en Indiase speltnaan


Deze Libanese flatbreads (zonder zuivel) en Indiase naanbroden (mét zuivel en daardoor wat zachter) zijn gemaakt van spelt en zijn zo veelzijdig! De naanbroden zijn naar eigen recept, de Libanese flatbreads zijn geïnspireerd door Mike+Ollie. Je kunt ze vullen met van álles. Hier een paar lekkere suggesties:

- gegrilde aubergine, hummus, harissa, yoghurt, pitten
- gegrilde bloemkool, venkel, membrillo
- bieten, gekookte rogge, cranberries, yoghurt, chili
- falafel, tahin, verse vijgen, rode kool en wortel

Daarnaast kun je nog extra smaak toevoegen door de flatbreads te bestrooien met kruiden!


Indiaas speltnaanbrood

Voor 4 broden


























Droge ingrediënten
  • 125 gram speltbloem, + meer voor besprenkelen 
  • 125 gram volkoren speltmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • ¼ - ½ theelepel instant gist

Natte ingrediënten

  • 90 ml melk naar keuze 
  • 120 gram Griekse geiten-/schapenyoghurt
  • 30 ml water 

4 (4 x 1) eetlepels kokosolie of ghee
water voor bestrijken
topping/vulling naar keuze

Bereidingswijze

1. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Zet opzij.
2. Verwarm in een kleine pan de melk, yoghurt en het water tot 40◦C (gebruik een keukenthermometer!). Zorg ervoor dat je goed blijft roeren terwijl je dit doet!
3.  Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel en roer met een lepel tot een deeg. Besprek een (schoon!) keukenaanrecht met bloem, leg het deeg daarop en maak het mengen van de ingrediënten met de hand af. Je kunt een klein beetje bloem toevoegen, maar zorg ervoor dat je het niet overdoet. Het deeg moet vrij plakkerig zijn en erg zacht.
4. Vet een grote schaal in. Vorm een bal van het deeg en besprenkel het oppervlak met een beetje bloem. Doe de bal in de schaal en laat het afgedekt op een warme plek staan voor 1½ uur (of tot het verdubbeld is in volume). Ik verwarm mijn oven altijd voor tot 50◦C, zet hem uit en zet de schaal in de oven met de lichten aan.

5. Verdeel het deeg in 4 stukken, maak er balletjes van en laat het nog ½ uur staan op kamertemperatuur.
6. Verhit 1 eetlepel kokosolie of ghee in een grote pan (die een doorzichtige deksel heeft) op middelhoog vuur. Rol 1 van de 4 ballen (niet allemaal!) uit met een deegroller tot ongeveer 6 mm dik. Als de pan heet is leg je het brood in de pan en doe je de doorzichtige deksel erop.
7. Als er grote bubbels/bellen vormen (1-2 minuten) en de onderkant van het brood bruin is, verwijder je de deksel en draai je het brood om.
8. Bestrijk de kant die al gebakken is met 1 eetlepel water.
9. Als de bubbels aan de onderkant van het brood ook bruin zijn geworden dan is je brood klaar.
10. Herhaal met de rest van het deeg.


TIP:  Als je de gebakken broden op elkaar stapelt en afdekt met een theedoek blijven ze zacht en warm!


Libanese speltflatbreads

Voor 4 tot 6 broden







Ingrediënten

  • 225 gram speltbloem, + meer voor besprenkelen
  • 225 gram volkoren speltmeel
  • 300 ml warm water (40 graden
  • ½ theelepel gist
  • ¾ theelepel zout
  • 4 (4 x 1) eetlepels kokosolie of ghee

Optioneel

15 ml oranjebloesemwater i.p.v. 15 ml water
Olijfolie, voor besprenkelen
Za’atar 


Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten, behalve de za’atar, tot een zacht en elastisch deeg. Kneed voor 5 minuten. Als het deeg te droog en/of te hard is, voeg dan een beetje extra water toe.
2. Vet een grote schaal in. Vorm een bal van het deeg en besprenkel het oppervlak met een beetje bloem. Doe de bal in de schaal en laat het afgedekt op een warme plek staan voor 1½ uur (of tot het verdubbeld is in volume). Ik verwarm mijn oven altijd voor tot 50◦C, zet hem uit en zet de schaal in de oven met de lichten aan.
3. Verdeel het deeg in 4 stukken, maak er balletjes van en laat nog ½ uur staan op kamertemperatuur. 4. Verhit 1 eetlepel kokosolie of ghee in een grote pan (die een doorzichtige deksel heeft) op middelhoog vuur. Rol 1 van de 4 ballen (niet allemaal!) uit met een deegroller en besprenkel met za’atar en olijfolie. Als de pan heet is leg je het brood in de pan en doe je de doorzichtige deksel erop.
5. Als er grote bubbels/bellen vormen (1-2 minuten) en de onderkant van het brood bruin is, verwijder je de deksel en draai je het brood om.
6. Bestrijk de kant die al gebakken is met 1 eetlepel water.
7. Als de bubbels aan de onderkant van het brood ook bruin zijn geworden dan is je brood klaar.
8. Herhaal met de rest van het deeg.


TIP: je kunt de flatbreads ook op de barbecue maken!

Voor meer inspiratie voor vullingen en toppings, kijk op de (Engelse) website van Mike+Ollie!


Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen