woensdag 9 juli 2014

REVIEW: Saladebar VenkelEen sombere, regenachtige dinsdag in Amsterdam. Om 3 uur heb ik een afspraak met Elnaz Bahrami, oprichtster van biologische saladebar Venkel aan de Albert Cuypstraat. Normaal gesproken zou ik de fiets pakken, maar het weer houdt me tegen. Ik stap in tram 24 om een kwartier later aan te komen bij Venkel.

Ik loop naar binnen en een verrukkelijke geur komt op me af uit de open keuken waar 2 mannelijke chefs en Elnaz druk bezig zijn met het bereiden van salades en sappen. Niets ligt kant en klaar in de winkel, alles wordt gemaakt op het moment dat je het bestelt.


Naast de verrukkelijke geur valt me op hoe licht het is. Niet van dat onnatuurlijke tl-licht, maar écht licht, daglicht. Ik kijk rond naar het mooie interieur dat voor het grootste deel gemaakt is van Amsterdams stadshout. Ik draai me om en daar staat Elnaz met een glimlach op haar gezicht. Ik krijg het nieuwe zomermenu overhandigd met daarop een geweldige selectie aan salades, soepen, sapjes, hapjes en toetjes. Allemaal biologisch, waar daar is Venkel dol op!

Er staan zóveel lekkere dingen op de kaart dat ik het moeilijk vind om te kiezen. Zal ik gaan voor de ‘zoete zaligheid’ met o.a. aardbeien, geitenkaas, linzen en een champagne-aardbeiendressing of toch voor de ‘saté ajam jam’, met o.a. kip, sperzieboontjes, rettich, huisgemaakte atjar & seroendeng en een pindasausvinaigrette? Ik kies uiteindelijk voor de saté ajam jam en neem plaats in de mooie ruimte. Niet veel later wordt mijn salade gebracht en komt Elnaz bij me zitten. Samen kletsen we gezellig over gezond eten en Venkel.

                                                                     Saté ajam jam 

Venkel is ontstaan uit eigen behoefte vertelt Elnaz me. 10 jaar geleden kon je wel hamburgers, pizza’s en chinees afhalen, maar iets écht gezonds was er niet. Toen het er 10 jaar later nog niet was, dacht ze: dan moet ik het maar zelf doen! Elnaz maakte een switch van advertising naar ondernemerschap en daar heeft ze naar mijn idee geen spijt van!

De kaart van Venkel is heel uitgebreid. Naast de salades is er bijvoorbeeld ook quinoabrood met hummus te bestellen. Elnaz vertelt me dat ze wel een tijdje heeft moeten experimenteren om het precies goed te krijgen. Dat het quinoabrood glutenvrij is, is natuurlijk mooi meegenomen. Echter, dat was geen doel op zich bij het maken van het brood. Het brood is ontstaan uit behoefte aan variatie, een keer iets anders dan tarwebrood. Hoe lekker het quinoabrood ook is, Elnaz eet net zo graag een stokbroodje met boter. Gezond eten is volgens Elnaz namelijk vooral gevarieerd eten en daar ben ik het helemaal mee eens!

                                                        Quinoabrood met hummus

De inspiratie voor de salades van Venkel kan overal vandaan komen. Maar de grootste inspiratiebron voor Elnaz is haar moeder, die fantastisch kan koken. Elnaz is van Iraanse afkomst en heeft meegekregen om veel te koken met kruiden en specerijen. ‘Soms mis ik wat in mijn soep. Dan voeg ik bijvoorbeeld wat venkelzaad toe en dan smaakt het gelijk een stuk beter!’

Venkel werkt vooral met lokale leveranciers. Dit is niet alleen duurzaam, maar het zorgt ook voor een saamhorigheidsgevoel in de buurt.

Het saamhorigheidsgevoel merk ik ook bij het erg vriendelijke personeel. Ze werken allemaal samen, zelfs familieleden helpen mee! Zo wordt de amandelmelk gemaakt door de moeder van een vrouwelijke chef en ook de moeder van Elnaz maakt regelmatig iets klaar voor Venkel.

Maar dan de belangrijkste vraag: hoe smaakt het? Hier kan ik kort over zijn: super lekker. De saté ajam jam is vol van smaak & super vers en het quinoabrood met hummus dat ik mag proeven is the real deal. Het smaakt allemaal nog lekkerder omdat ik weet dat het met liefde is gemaakt.

Vol energie overweeg ik nog even om naar huis te lopen met m’n parapluutje i.p.v. de tram te pakken. Dit doe ik toch maar niet, maar één ding ga ik zeker weten wel doen: terugkomen bij Venkel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten